Minal Aidin Wal Faizin – Penulisan Arab dan Maknanya

Dalam menyambut bulan suci Ramadan atau Aidilfitri, umat Islam di Malaysia lazimnya menjalankan tradisi mengeratkan silaturahim. Sama ada silaturahim dengan bersua muka, atau silaturahim yang hanya menghantar salam melalui perhubungan.

Di saat berkumpul, umumnya rakyat Malaysia juga menyebut lafaz “minal aidin wal faizin, maaf lahir dan batin”.

Perkataan minal aidin wal faizin lazimnya dituturkan oleh masyarakat Islam Malaysia. Ada di antara mereka yang sudah tahu menulis dan menyebutnya termasuk maksudnya, tetapi mungkin ramai yang tidak tahu.

Oleh itu, dalam artikel ini, Baligha akan mengulas perkataan dan tulisan minal aidin wal faizin lengkap dalam tulisan Arab dan maknanya.

minal aidin wal faizin penulisan arab ejaan rumi maknanya

Tulisan Arab Minal Aidin wal Faizin

Bagaimana untuk menulis Arab minal aidin wal faizin? Nah, bagi Anda yang ingin copy paste tulisan Arabnya, berikut adalah tulisan Arab minal aidin wal faizin lengkap dengan ejaan rumi dan maknanya:

مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ

Ejaan rumi:

Minal aidin wal faizin

Maknanya:

“Semoga kita termasuk di antara mereka yang kembali dan berjaya.”

Makna dan Maksud Minal Aidin wal Faizin

Di Malaysia, perkataan minal aidin wal faizin sering juxtaposed dengan ucapan memohon maaf lahir dan batin. Sehingga ada orang biasa yang salah, mereka beranggapan bahawa maksud minal aidin wal faizin ialah memohon maaf lahir dan batin.

Pedahal kami telah mengkaji di atas, minal aidin wal faizin bermaksud “Semoga kita tergolong dalam mereka yang kembali dan berjaya”.

Jika ditulis sepenuhnya dalam bahasa Arab adalah seperti berikut:

جَعَلَنَا اللَّهُ وَاِيَّاكُمْ مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ

Maknanya: “Semoga Allah menjadikan kita semua di kalangan mereka yang kembali (fitrah) dan berjaya (dalam ibadat)”.

Maksud mengucapkan minal aidin wal faizin adalah sebagai bentuk doa. Di mana setelah melalui bulan Ramadhan, kita berharap kepada Allah agar diampuni segala dosa dan kesalahan agar kita kembali suci (fitrah). Dan jadilah orang-orang yang berjaya, iaitu orang-orang yang diterima oleh Allah SWT ibadahnya dan akan mendapat kebaikan daripada-Nya.

Minal Aidin Wal Faizin Sebagai Ucapan Hari Raya

Selain bentuk doa, kata-kata minal aidin wal faizin juga berfungsi sebagai ucapan tahniah. Kebiasaannya, umat Islam mengucapkan tahniah kepada satu sama lain pada Hari Raya Aidilfitri atau Hari Raya Aidiladha. Dan di antara kata-kata yang digunakan secara luas adalah kata-kata minal aidin wal faizin. Contoh,

“Kami mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, minal aidin wal faizin, memohon maaf lahir dan batin”.

Dalam Islam, dibolehkan mengucapkan tahniah kepada seseorang atas sesuatu kebaikan ialah boleh. Selagi dengan perkataan yang baik dan untuk tujuan kebaikan tidak ada larangan dalam agama.

Minal Aidin Wal Faizin dalam Pelbagai Versi

جَعَلَنَا اللَّهُ وَاِيَّاكُمْ مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ وَالْمَقْبُوْلِيْنَ كُلُّ عَامٍ وَاَنْتُمْ بِخَيْرٍ

Ejaan rumi: Ja’alanallohu wa iyyakum minal ‘aaidin wal faaizin wal maqbuulin kullu ‘aamin wa antum bikhoirin.

Maknanya: “Semoga Allah menjadikan kita semua termasuk orang-orang yang kembali fitrah, berjaya, dan diterima ibadahnya. Selamat Hari Raya Aidilfitri.”

جَعَلَنَا اللهُ وَاِيَّاكُمْ مِنَ الْعَائِدِيْنَ إِلَى الْفِطْرَةِ وَالْفَائِزِيْنَ بِالْجَنَّةِوَكُلُّ عَامٍ وَاَنْتُمْ بِخَيْرٍ

Ejaan rumi: Ja’alanallohu wa iyyakum minal ‘aaidin ilal fitrah wal faaiziina bil jannati wa kullu ‘aamin wa antum bikhoirin.

Maknanya: “Semoga Allah menjadikan kita semua dalam golongan yang kembali fitrah dan berjaya ke syurga. Selamat Hari Raya”.

تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ وَتَقَبَّلَ يَاكَرِيْمُ، كُلُّ عَامٍ وَاَنْتُمْ بِخَيْرٍ، جَعَلَ اللهُ لَنَا وَإِيَّاكُمْ مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَ الْفَائِزِيْنَ الْمَقْبُوْلِيْنَ الْمَغْفُوْرِيْنَ

Ejaan rumi: Taqobbalallahu minna wa minkum wa taqobbal yaa kariim. Kullu ‘aamiin wa antum bikhoirin. Ja’alallahu lana wa iyyakum minal ‘aaidiin wal faaiziinal maqbuliinal maghfuuriin.

Maknanya: “Semoga Allah menerima ibadah kami dan kamu semua, terimalah Ya Allah Yang Maha Mulia. Selamat hari raya, semoga Allah menjadikan kita semua termasuk orang-orang yang kembali kepada fitrah dan berjaya mendapat pahala yang diterima dan diampuni segala dosa”.

كُلُّ عَامٍ وَاَنْتُمْ بِخَيْرٍ وَصِحَّةٍ وَسَلَامَةٍ وَمِنَ الْعَائِدِيْنَ الْفَائِزِيْنَ تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ وَعِيْدُكُم مُبَارَكٌ. كُلُّ عَامٍ وَأَنْتَ وَأَسِرَكُمُ الْكِرَامُ بِخَيْرٍ وَصِحَّةٍ وَسَلَامَةٍ آمِنِيْنَ مُعَافِيْنَ

Ejaan rumi: Kullu ‘aamin wa antum bikhoirin wa sihhatin wa salaamatin wa minal ‘aaidiin wal faaiziin. Taqobbalallahu minna wa minkum wa ‘iidukum mubaarok.  Kullu ‘aamiin wa anta wa wa asirrokumul kiraamu bikhoirin wa sihhatin wa salaamatin amiiniina mu’aafiina.

Maknanya: “Selamat hari raya, semoga Anda semua dalam keadaan sihat sejahtera, serta tergolong dalam golongan yang kembali fitrah yang juga berjaya. Semoga Allah menerima ibadah kita dan Anda semua. Hari raya yang penuh barakah. Selamat hari raya aidilfitri Anda dan keluarga Anda berada dalam kebaikan, kesihatan dan keselamatan. Semuanya selamat dan sihat.”

مِنَ الْعَائِدِيْنَ وَالْفَائِزِيْنَ، تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ صِيَامَنَا وَصِيَامَكُمْ

Ejaan rumi: Minal ‘aaidiin wal faaiziin, taqobbalallahu minna wa minkum shiyaamanaa wa shiyaamakum.

Maknanya: “Semoga Allah menjadikan kita semua termasuk orang-orang yang kembali fitrah dan berjaya ke syurga. Semoga Allah menerima ibadah puasa kita dan kalian semua”.

Ini adalah artikel mengenai kata-kata minal aidin wal faizin lengkap dengan penulisan Arab, ejaan rumi, dan maknanya. Serta perbincangan lengkap tentang maksud dan tujuan dengan contoh lafaz. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment