Jenis Jenis Burung Di Malaysia

Malaysia adalah negara yang kaya dengan keanekaragaman hayati, termasuk dalam hal keberagaman jenis burung yang ditemukan di negara ini.

Dalam artikel ini, kita akan mengenal beberapa jenis burung yang menjadi bagian penting dari keindahan dan keunikan alam Malaysia.

Burung Merbah (Pycnonotidae)

gambar burung merbah (pycnonotidae)
gambar burung merbah (pycnonotidae)

Burung Merbah adalah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Pycnonotidae. Burung-burung ini mempunyai ciri-ciri tersendiri seperti paruh yang pendek, kukuh dan bulu berwarna terang.

Ia biasanya terdapat di kawasan hutan, taman, taman dan kawasan belukar di Malaysia. Burung Merbah juga terkenal dengan suara yang merdu dan nyanyian yang aktif.

Berikut adalah beberapa spesies Burung Merbah yang biasa ditemukan di Malaysia:

 • Merbah cerukcuk (Pycnonotus goiavier)
 • Merbah jambul (Pycnonotus melanicteus)
 • Merbah belukar (Pycnonotus plumosus)
 • Merbah kampung (Pycnonotus aurigaster)

Burung Murai (Dicruridae)

gambar burung murai (dicruridae)
gambar burung murai (dicruridae)

Burung Murai atau Burung Magpie adalah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Dicruridae.

Burung-burung ini mempunyai ciri khas ekor yang panjang dan sering dijadikan sebagai hiasan apabila bergerak atau berdiri.

Burung murai terkenal dengan suara nyanyiannya yang merdu dan kompleks. Ia biasanya ditemui di pelbagai habitat seperti hutan, taman dan halaman di Malaysia.

Burung murai juga sering dijadikan burung peliharaan kerana keindahan bulu dan kebolehan vokalnya. Berikut adalah beberapa spesies Burung Murai yang biasa ditemukan di Malaysia:

 • Murai batu (Dicrurus macrocercus)
 • Murai daun (Dicrurus paradiseus)
 • Murai kampung (Dicrurus aeneus)

Burung Cenderawasih (Paradisaeidae)

gambar burung cenderawasih (paradisaeidae)
gambar burung cenderawasih (paradisaeidae)

Bird of Paradise ialah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Paradisaeidae. Burung-burung ini terkenal dengan keindahan bulunya yang menarik dan menakjubkan.

Burung Cendrawasih dikenali sebagai burung hiasan yang popular kerana kebolehannya mempersembahkan tarian yang indah dan mempamerkan bulu yang mempesonakan.

Mereka juga mempunyai bunyi panggilan yang tersendiri dan unik. Berikut adalah beberapa spesies Burung Cenderawasih yang biasa ditemukan di Malaysia:

 • Cenderawasih gunung (Paradisaea montana)
 • Cenderawasih padang (Paradisaea minor)

Burung Hantu (Strigidae)

gambar burung hantu (strigidae)
gambar burung hantu (strigidae)

Burung hantu adalah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Strigidae. Burung ini mempunyai rupa yang tersendiri dengan kepala yang besar, mata yang besar, dan bulu yang tebal dan lembut.

Burung hantu biasanya aktif pada waktu malam dan mempunyai keupayaan untuk terbang dengan tenang dan lancar.

Mereka adalah pemburu yang mahir dan terutamanya memakan mamalia kecil, burung kecil, serangga dan reptilia.

Burung hantu sering dilihat sebagai simbol kebijaksanaan atau mempunyai kepentingan mitologi dalam sesetengah budaya. Berikut adalah beberapa spesies Burung Hantu yang biasa ditemukan di Malaysia:

 • Hantu Malaysia (Strix leptogrammica)
 • Hantu bambu (Ketupa ketupu)

Burung Punai (Columbidae)

gambar burung punai (columbidae)
gambar burung punai (columbidae)

Burung Punai ialah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Columbidae. Burung ini bersaiz sederhana dengan badan yang langsing dan ekor yang panjang.

Burung Punai mempunyai bulu yang cantik dan selalunya berwarna hijau atau kelabu dengan tompok-tompok pada badannya.

Mereka biasanya ditemui di hutan, taman dan kawasan terbuka dengan tumbuh-tumbuhan yang banyak.

Burung Punai terkenal dengan suara nyanyian yang merdu dan sering menjadi salah satu tarikan untuk pemerhati burung.

Mereka biasanya memakan buah, biji, dan pucuk muda sebagai sumber makanan. Berikut adalah beberapa spesies Burung Punai yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Punai kelabu (Treron vernans)
 • Punai biasa (Treron curvirostra)

Burung Helang (Accipitridae)

gambar burung helang (accipitridae)
gambar burung helang (accipitridae)

Burung Helang atau Burung Falcon ialah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Accipitridae. Burung ini mempunyai saiz badan yang besar dengan sayap yang lebar dan paruh yang kuat.

Helang mempunyai kebolehan terbang dengan tangkas dan pandai memburu mangsa. Mereka adalah pemangsa karnivor yang memangsa haiwan kecil seperti mamalia, burung dan reptilia.

Helang, dengan kekuatan dan kemahiran terbang yang tinggi, sering dinilai sebagai simbol kuasa dan keagungan. Berikut adalah beberapa spesies Burung Helang yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Helang rajawali (Haliaeetus leucogaster)
 • Helang merah (Milvus migrans)

Burung Merak (Pavo cristatus)

gambar burung merak (pavo cristatus)
gambar burung merak (pavo cristatus)

Burung Merak ialah sejenis burung yang mempunyai nama latin Pavo cristatus. Burung ini terkenal dengan keindahan bulu ekornya yang menakjubkan dan berwarna-warni.

Jantan mempunyai ekor panjang berbentuk kipas yang boleh dibuka dengan hebat dalam demonstrasi atau dalam keadaan terangsang.

Burung merak biasanya terdapat di hutan tropika dan kawasan lapang di Malaysia. Mereka memakan pelbagai jenis makanan seperti buah-buahan, biji benih, serangga dan reptilia kecil.

Burung merak sering dilihat sebagai simbol kecantikan, keanggunan dan keagungan.

Burung Kutilang (Pycnonotidae)

gambar burung kutilang (pycnonotidae)
gambar burung kutilang (pycnonotidae)

Burung Finch atau Burung Kutilang ialah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Pycnonotidae. Burung ini bersaiz kecil hingga sederhana dan biasanya mempunyai bulu yang berwarna terang.

Burung kutilang terkenal dengan suara nyanyian yang merdu dan sering menjadi teman sejati di halaman rumah. Mereka biasanya memakan buah, nektar, serangga dan biji kecil.

Burung kutilang sering dianggap sebagai burung pembawa tuah dan sering dijadikan inspirasi dalam puisi dan lagu tradisional.

Berikut adalah beberapa spesies Burung Kutilang yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Kutilang emas (Pycnonotus aurigaster)
 • Kutilang jambul (Pycnonotus melanicterus)

Burung Tekukur (Columbidae)

gambar burung tekukur (columbidae)
gambar burung tekukur (columbidae)

Burung Tekukur atau Burung Merpati adalah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Columbidae. Burung ini mempunyai badan sederhana hingga besar dengan bulu lembut dan pelbagai warna.

Burung Tekukur biasanya mempunyai kepala kecil, leher pendek, dan bulu licin. Mereka mempunyai bunyi panggilan tersendiri yang berbunyi seperti “koo-OOH koo, koo-OOH koo”.

Burung Tekukur sering ditemui di kawasan lapang seperti bendang, padang dan hutan terbuka. Mereka biasanya memakan biji, tunas, dan serangga kecil.

Burung Tekukur sering menjadi sasaran buruan pemburu dan juga popular sebagai burung peliharaan kerana keindahan bulu dan suara nyanyiannya yang unik.

Berikut adalah beberapa spesies Burung Tekukur yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Tekukur biasa (Streptopelia chinensis)
 • Tekukur jawa (Geopelia striata)

Burung Raja Udang (Alcedinidae)

gambar burung raja udang (alcedinidae)
gambar burung raja udang (alcedinidae)

Burung udang raja adalah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Alcedinidae. Burung ini bersaiz kecil hingga sederhana dengan paruh yang panjang dan tajam.

Udang raja biasanya mempunyai bulu yang berwarna terang, seperti biru, hijau atau merah. Mereka adalah burung memancing yang mahir menangkap ikan dan serangga di dalam air.

Udang raja sering dijumpai di sekitar perairan seperti sungai, tasik dan pantai. Mereka mempunyai suara nyanyian yang tersendiri, selalunya berbunyi seperti “kek-kek-kek”.

Kewujudan Udang Raja secara semula jadi membantu dalam mengekalkan ekosistem akuatik dengan mengawal populasi ikan dan serangga akuatik.

Berikut adalah beberapa spesies Burung Raja Udang yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Raja udang laut (Alcedo atthis)
 • Raja udang sungai (Alcedo meninting)

Burung Pelanduk (Malacocincla perspicillata)

gambar burung pelanduk (malacocincla perspicillata)
gambar burung pelanduk (malacocincla perspicillata)

Burung Pelanduk juga dikenali sebagai Malacocincla perspicillata merupakan sejenis burung yang terdapat di rantau Asia Tenggara termasuk Malaysia.

Burung ini bersaiz sederhana dan panjangnya kira-kira 15 hingga 17 sentimeter. Badannya berwarna coklat kelabu dengan jalur hitam di sepanjang bulunya.

Di bawah mata terdapat garis putih yang menyerupai cermin mata, sebab itu burung ini dipanggil “Beeper”. Berikut adalah beberapa spesies Burung Pelanduk yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Pelanduk bintik (Tragulus javanicus)
 • Pelanduk coklat (Tragulus kanchil)

Burung Serindit (Psittacidae)

gambar burung serindit (psittacidae)
gambar burung serindit (psittacidae)

Burung Serindit ialah sejenis burung yang tergolong dalam keluarga Psittacidae. Burung Serindit ialah burung bersaiz kecil hingga sederhana dengan badan yang langsing.

Burung Serindit terkenal dengan keindahan bulunya yang cerah dan corak yang menarik. Mereka mempunyai paruh yang kuat dan cenderung untuk hidup dalam kumpulan kecil atau keluarga.

Burung serindit juga mempunyai kebolehan meniru suara manusia dan bunyi burung lain, menjadikan mereka bijak dan pandai berkomunikasi.

Berikut adalah beberapa spesies Burung Serindit yang biasa ditemui di Malaysia:

 • Serindit biasa (Loriculus galgulus)
 • Serindit hutan (Loriculus vernalis)

Itulah beberapa contoh jenis-jenis burung yang dapat ditemui di Malaysia. Keberagaman burung di negara ini memberikan pesona dan keunikan tersendiri bagi keindahan alam Malaysia.

Leave a Comment