Harga Kerapu Tikus

Ikan kerapu tikus (Epinephelus fuscoguttatus) merupakan sejenis ikan kerapu yang sering ditemui di terumbu karang dan terumbu batu di kawasan tropika.

Ikan Kerapu Tikus, juga dikenali sebagai “Grouper Tikus,” merupakan spesies ikan yang popular di perairan Malaysia.

Ikan ini mempunyai bentuk badan yang besar dan berat serta mempunyai belang hitam pada badannya. Ia juga mempunyai kepala yang besar dan bulat dengan mulut yang lebar.

gambar ikan kerapu tikus cromileptes altivelis
gambar ikan kerapu tikus cromileptes altivelis

Ikan Kerapu tikus mempunyai bentuk badan yang besar, tegap dan berat. Badannya berbentuk silinder dan sedikit memanjang.

Ikan Kerapu tikus mempunyai belang hitam pada badannya. Warna badan biasanya berwarna kelabu kecoklatan, tetapi boleh berbeza dari individu ke individu.

Ikan Kerapu tikus mempunyai gigi yang tajam dan kuat. Mulutnya yang besar membolehkannya menangkap mangsa yang lebih besar.

Ikan Kerapu Tikus boleh mencapai saiz yang besar. Ikan betina biasanya lebih besar daripada ikan jantan.

Saiz ikan ini biasanya diukur dalam kilogram (kg), dan Kerapu Tikus yang matang boleh mencapai beberapa puluh kilogram.

Ikan Kerapu tikus biasanya hidup di terumbu karang dan kawasan perairan dalam. Ia sering dijumpai di sekitar pantai dan kepulauan Malaysia.

Harga Kerapu Tikus boleh berbeza-beza bergantung kepada faktor-faktor seperti saiz ikan, keadaan pasaran, dan tempat pembelian.

Ikan Kerapu Tikus adalah ikan yang jarang dan dilindungi di Malaysia, oleh itu, ia mungkin sukar untuk didapati di pasaran tempatan.

Apabila ikan ini tersedia, harga biasanya antara RM 80 hingga RM 120 bergantung pada saiz dan tempat pembelian.

Harga Kerapu Tikus bergantung kepada berat ikan, di mana harga per kilogram (kg) digunakan sebagai ukuran biasa.

Leave a Comment