Muat Turun Kitab Maulid al Barzanji (Download PDF)

Terdapat ramai ulama yang menyusun dan menyukai sejarah dan biografi Nabi Muhammad SAW. Dan antara yang popular ialah maulid yang disusun oleh Sayyid Ja’far bin Hasan al Barjanzi (1128 H /1716 Masihi) yang mengandungi biografi, ahwal dan sifat-sifat Nabi Muhammad SAW.

Buku Maulid al-Barjanzi mempunyai tajuk asal bernama “Iqd al-Jawahir” (Dalam bahasa Arab, yang bermaksud kalung permata). Tetapi di tengah-tengah masyarakat buku ini lebih dikenali sebagai Maulid al-Barjanzi yang dikaitkan dengan nama pengarangnya.

Buku ini banyak dibaca oleh umat Islam di dunia. Buku ini telah diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa. Bahkan ada ulama yang membuat syarah dan ulasan untuk kitab ini.

Antara syarah kitab Maulid al Barzanji ialah:

  • Madarij ash-Shu’uud ila Iktisai al-Buruud yang disusun oleh Syaikh Muhammad Nawawi al-Bantani.
  • Al-Qaul al-Munji yang disusun oleh Muhammad bin Ahmad ‘Alaisy al-Malikiy.
  • Talhin ash-Shanji disusun oleh Abdurrahman Al-Malikiy Al-Jarjawi As-Suyuthiy.

Kitab Maulid al-Barjanzi banyak dibaca semasa memperingati maulid Nabi Muhammad. Selain itu, di Malaysia buku ini biasanya dibaca pada malam Jumaat atau pada hari Jumaat. Kerana mengikut sunnah melipatgandakan keberkatan pada masa itu.

Penulisan kisah dan sejarah Nabi Muhammad di dalamnya disusun secara teratur mengikut kronologi. Perkataan-perkataan yang digunakan dianggap indah seperti syair dan rima supaya yang membacanya seolah-olah berada dalam aliran persembahannya.

Download Kitab Maulid al-Barjanzi

Nama KitabIqd al-Jawahir fii Maulidi an-Nabiyyi al-Azhar (Maulid al-Barjanzi)
PengarangSayyid Ja’far bin Hasan al Barjanzi (w. 1177 H /1763 M)
PenerbitMaktabah al-Madinah
Bandar TerbitanKaratasi – Pakistan
ISBN978-969-631-990-0
Bilangan Halaman26
Saiz fail10.08 MB
FormatPDF
DownloadKlik di sini

Leave a Comment