Doa Untuk Orang Meninggal Lelaki dan Wanita

Apabila seorang muslim meninggal dunia, baik laki-laki maupun perempuan, hendaklah kita berbicara yang baik dan mendoakannya.

Dalam hadis yang terkandung dalam kitab al-Adzkar an-Nawawi:

“Dari Ummu Salamah r.a., dia berkata bahawa Rasulullah (SAW) bersabda: Apabila kamu melihat orang sakit atau meningga;, maka ucapkanlah perkara yang baik-baik. Sesungguhnya malaikat memberikan aamiin kepada apa yang kamu ucapkan.” (HR. Muslim)

Doa-doa apabila seseorang meninggal dunia antara lain:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَلَهُ وَأَعْقِبْنِي مِنْهُ عُقْبَى حَسَنَةً

Ejaan Rumi

Allahummaghfirli wa la hu (ha) wa’qibni min hu (ha) ‘uqbaa hasanah

Maknanya

“Ya Allah, ampunilah aku dan dia dan berilah aku daripadanya pengganti yang baik.”

Nota

Dalam membacanya, jika Anda ingin menyesuaikannya dengan dhamir (kata ganti nama diri), Anda boleh membaca “wa la hu” jika orang yang meninggal itu lelaki, dan “wa la ha” jika orang yang meninggal itu perempuan.

Doa di atas berasal dari kisah Ummu Salamah ketika dia mengadu kepada Rasulullah.

(Umm Salamah) berkata: “Ketika Abu Salamah meninggal, aku pergi kepada Rasulullah SAW dan berkata: ‘Wahai Rasulullah, Abu Salamah telah meninggal dunia. .

Baginda bersabda: ‘Katakanlah: “Allahummaghfirli wa lahu wa’qibni minhu ‘uqbaa hasanah” (Ya Allah, ampunilah aku dan dia, dan berilah aku daripadanya pengganti yang baik)”.

(Ummu Salamah) berkata: “Aku membacanya, kemudian Allah memberiku pengganti yang lebih baik sesudahnya, iaitu Rasulullah”.

Selain doa ringkas di atas, terdapat juga doa untuk orang yang meninggal yang masih bersumberkan Hadis, dan cukup popular dan banyak dibaca oleh umat Islam.

Iaitu doa berikut dan kami sampaikan dalam dua editorial disesuaikan dengan dhamir (kata ganti nama) untuk sebutan ganti nama bagi lelaki dan perempuan.

Doa untuk Lelaki yang Meninggal Dunia

اَللهُمَّ اغْفِرْلَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَاَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ

مَدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى

الثَّوْبُ اْلاَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ وَاَبْدِلْهُ دَارًاخَيْرًا مِنْ دَارِهِ وَاَهْلاً خَيْرًا

مِنْ اَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ وَاَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ وَاَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ

الْقَبْرِ وَفِتْنَتِهِ وَمِنْ عَذَابِ النَّارِ

Ejaan Rumi

  • Allaahummaghfir lahu warham hu wa’aafi hii wa’fu anhu wa akrim nuzula hu wa wassi’ madkhola hu waghsil hu bilmaai wats-tsalji walbarodi wanaqqi hi minal khothooyaa kamaa yunaqqots tsaubul abyadlu minaddanasi wa abdil hu daaron khoiron min daari hi wa ahlan khoiron min ahli hi wazaujan khoiron min zaoji hi wa adkhil hul jannata wa ‘aidz hu min ‘adzaabil qobri wa fitnati hi wa min ‘adzaabin naar.

Maknanya

  • “Ya Allah, ampunilah, rahmatilah, bebaskanlah dia dan lepaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah pintu masuknya, basuhlah dia dengan air yang jernih lagi sejuk, dan bersihkanlah dia dari segala kesalahan seperti pakaian putih bersih dari kotoran, dan gantilah rumahnya dengan rumah yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan keluarga yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan isteri yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, masukkanlah dia ke dalam syurga, dan peliharalah dia dari siksa kubur dan fitnahnya, dan dari siksa api neraka.”

Doa untuk Wanita yang Meninggal Dunia

،اَللَّهُمَّ اغْفِرْلَها وَارْحَمْهَا وَعَافِهَا وَاعْفُ عَنْهَا، وَأَكْرِمْ نُزُلَهَا

وَوَسِّعْ مَدْخَلَهَا، وَاغْسِلْهَا بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهَا مِنَ

الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ اْلاَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ. وَأَبْدِلْهَا دَارًا خَيْرًا

،مِنْ دَارِهَا، وَأَهْلًا خَيْرًا مِنْ اَهْلِهَا وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهَا

وَأَدْخِلْهَا الْجَنَّةَ، وَأَعِذْهَا مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَفِتْنَتِهِ وَمِنْ عَذَابِ النَّارِ

Ejaan Rumi

  • Allaahummaghfir laha warham ha wa’aafi ha wa’fu anha wa akrim nuzula ha wa wassi’ madkhola ha waghsil ha bil maa-i wats-tsalji wal barodi wa naqqi ha minal khothooyaa kamaa yunaqqots tsaubul abyadlu minad danasi wa abdil ha daaron khoiron min daari ha wa ahlan khoiron min ahli ha wazaujan khoiron min zaoji ha wa adkhil hal jannata wa ‘aidz ha min ‘adzaabil qobri wafitnati hi wa min ‘adzaabin naar.

Maknanya

  • “Ya Allah, ampunilah, rahmatilah, bebaskanlah dia dan lepaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah pintu masuknya, basuhlah dia dengan air yang jernih lagi sejuk, dan bersihkanlah dia dari segala kesalahan seperti pakaian putih bersih dari kotoran, dan gantilah rumahnya dengan rumah yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan keluarga yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan suami yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, masukkanlah dia ke dalam syurga, dan peliharalah dia dari azab kubur dan fitnahnya. dan dari azab api neraka.”

Perbezaan doa bagi lelaki dan perempuan ialah dhamir yang digunakan bagi lelaki ialah “hu” atau “hi”, manakala dhamir bagi perempuan ialah “ha”.

Bagi yang belum hafal doa di atas, dibolehkan doa dalam bahasa yang boleh. Yakni memohon ampun dan rahmat kepada Allah SWT bagi orang yang meninggal dunia berkenaan.

Tetapi akan lebih penting jika Anda menghafal doa di atas, kerana doa di atas adalah salah satu bacaan yang dibaca ketika menyembahyangkan jenazah selepas takbir ketiga.

Doa untuk Ibu Bapa yang Meninggal Dunia

Seorang muslim dibolehkan berdoa kepada Allah SWT untuk ibu bapanya yang telah meninggal dunia.

Doa anak yang soleh untuk kedua orang tuanya akan menjadi kebaikan, dan bermanfaat bagi kedua orang tua yang telah meninggal dunia. Ini sebagaimana hadis Nabi Muhammad yang berbunyi:

“Apabila meninggal seseorang manusia, maka terputuslah amalannya, kecuali tiga perkara: Sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan, atau anak soleh yang mendoakannya.” (HR Muslim)

Doa untuk kedua ibu bapa (walaupun sudah meninggal dunia) adalah seperti berikut:

رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Ejaan Rumi

Rabbighfir li, wa li walidayya, warham huma kama rabbayani shaghira.

Maknanya

“Ya Tuhanku, ampunilah dosaku dan (dosa) kedua ibu bapaku. Kasihanilah mereka sebagaimana mereka berdua menyayangiku semasa aku kecil.”

Leave a Comment