Allahumma Bariklana Fima Rozaktana – Doa Sebelum Makan dan Maksudnya

Makanan merupakan salah satu keperluan wajib bagi manusia. Kerana tanpa makanan, setiap manusia akan kelaparan, mengalami keadaan lemah dan boleh menyebabkan kematian.

Cuma tidak semua orang dapat merasai makanan itu sebagaimana mestinya. Kadang-kadang, sesetengah daripada kita sukar mendapatkan makanan.

Oleh itu, bagi orang yang dipermudahkan untuk mendapatkan makanan, hendaklah sentiasa bersyukur. Salah satu bentuk kesyukuran ialah berdoa kepada Allah sebelum dan selepas makan.

allahumma bariklana fima rozaktana

Doa Sebelum Makan Allahumma Bariklana Fima Rozaktana

Sebelum makan, kita harus membiasakan diri membaca bismillah. Kemudian berdoalah sebagaimana yang berpandukan ajaran Islam.

Antara doa sebelum makan ialah doa allahumma bariklana fima rozaktana. Doa dan penulisan bahasa Arab penuh adalah seperti berikut:

اللّٰهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْمَا رَزَقْتَنَا، وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Ejaan Rumi:

Allohumma barrik lana fiima rozaktana waqina adzabannar.

Maknanya:

“Ya Allah, berkatilah kami atas rezeki yang Engkau berikan kepada kami, dan peliharalah kami dari siksa api neraka.”

Seperti yang kita perhatikan, doa ini bermaksud kita memohon keberkatan dari apa yang Allah kurniakan kepada kita.

Kerana keberkatan dalam rezeki adalah salah satu perkara utama. Keberkatan akan membawa kepada kebaikan. Sedangkan rezeki yang tidak diberkati memberikan keresahan dan tidak memberi manfaat yang banyak.

Sebagaimana rezeki yang diperoleh daripada hasil jenayah, maka rezeki ini hanya akan membawa kepada kemudaratan. Orang yang menikmatinya tidak akan diberi ketenangan.

Doa Selepas Makan

Selain sebelum makan, kita juga hendaklah berdoa selepas makan. Supaya apa yang kita makan menjadi baik dan tidak menjadikan kita lalai kepada Allah SWT.

Selain itu, berdoa selepas makan adalah tanda kesyukuran kita kepada Allah atas nikmat yang telah diberikan. Baik itu nikmat makan dan minum, mahupun nikmat iman dan Islam.

Berikut adalah salah satu doa (zikir) yang dibaca selepas makan:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِيْ اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

Ejaan Rumi:

Alhamdu lillahilladzi ath’amana wa saqoona waj’alna minal muslimin.

Maknanya:

“Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami sebahagian dari orang-orang Islam.”

Hikmah Berdoa Sebelum dan Selepas Makan

Mengapa kita perlu berdoa sebelum dan selepas makan? Jawapannya mudah sahaja. Bahawa pada dasarnya kita berdoa semata-mata lillah ertinya kerana Allah SWT.

Allah SWT memerintahkan hamba-Nya untuk berdoa. Sebagaimana firman Allah SWT dalam Al-Quran surah Al-Ghafiir ayat 60,


(وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُوْنِى أَسْتَجِبْ لَكُمْ ۚ إِنَّ الَّذِيْنَ يَسْتَكْبِرُوْنَ عَنْ عِبَادَتِى سَيَدْخُلُوْنَ جَهَنَّمَ دَاخِرِيْنَ)

Maknanya:

Dan Tuhanmu berfirman: “Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Aku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari beribadah kepada-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina. (Surah al-Ghafir: 60)

Kita berdoa sebelum dan selepas makan, ini baik untuk kita. Bahawa apabila kita berdoa maka kita akan mendapat pahala.

Kerana doa adalah salah satu ibadah seorang hamba kepada Tuhannya. Maka apabila seorang hamba berdoa, maka dia telah dicatatkan pahala kebaikan.

Selain itu, kita juga berpeluang mendapat keredhaan daripada Allah SWT atas apa yang kita mohon. Antaranya apabila kita memohon keberkatan melalui doa sebelum makan, maka insya-Allah kita akan mendapat keberkatan tersebut.

Berkat itu sendiri menurut bahasa ialah ziyadatul khair yang bermaksud kebaikan tambahan.

Maka apabila kita makan, maka kita memohon keberkatan, ertinya kita meminta tambahan kebaikan dari apa yang kita makan, dari rezeki yang Allah berikan.

Akhirnya, kebaikan makanan yang kita makan tidak terhingga dari segi keberkatan. Oleh itu, kita jangan lupa berdoa sebelum dan selepas makan.

Demikianlah artikel ini kami buat, semoga dapat memberikan wawasan dan manfaat bagi kita semua. Dan permudahkanlah untuk kita berusaha memperbaiki diri dan meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT.

Leave a Comment